Norske virksomheter famler i mørket med sin digitale markedsføring. De bruker store summer på SEO og AdWords uten at det gir de store resultatene. For å dra full nytte av dagens teknologiske muligheter og ende opp som en vinner, må du ha både en klar strategi for og kompetanse på å håndtere de store datamengdene som strømmer inn, mener Elin Strømseng, MarkedsPartners fagspesialist innen SEO og AdWords-annonsering.

Hva er årsaken til denne situasjonen, og hva kan norske ledere gjøre for å unngå sløsing med markedsbudsjettene?
– Vi står nå midt i en digital transformasjon der kjøpsprosessen både starter og avsluttes på nett. Forbrukere kaster seg over den lettvinte måten å handle mat på nett. 9 av 10 bilkjøpere har allerede foretatt sin kjøpsbeslutning når de entrer bilforretningen. Salg og marked har byttet plass i det første møtet med kunden.

Tilbake sitter mange ledere i etablerte bedrifter med plagsomme telefonselgere og folk på stands. De forstår ikke hvorfor salgene gradvis går nedover. Penger pøses inn i AdWords uten å forstå helt hvordan det fungerer. Etter kort tid avsluttes annonseringen, med konklusjon om at det ikke fungerte. Samtidig tar nye og innovative virksomheter stadig nye markedsandeler.


Er løsningen så enkel som å bli synlig på Google?
– Skal en holde seg konkurransedyktig kreves det at virksomheten er synlig i alle faser av kjøpsprosessen til sin målgruppe. Google sitter med tilnærmet monopol og enorm makt med sine store markedsandeler på søketrafikk.

Min erfaring er at stadig flere norske ledere forstår at SEO er viktig og at AdWords er nødvendig for å være synlig på Google, men kunnskapen stopper omtrent der. Det ender gjerne med at disse viktige grunnsteinene i den digitale markedsføringen blir delegert til uerfarne markedskoordinatorer eller outsourcet til byråer som kun fokuserer på dette som en egen strategi for seg selv.


Mener du at det er en dårlig ide å investere penger i disse områdene?
– Absolutt ikke, men jeg vil nesten gå så langt som å fraråde det, med mindre det gjøres som en langsiktig investering og del av en helhetlig digital strategi. Inbound marketing er eksempel på en tankegang som jeg mener vil mangedoble effekten av både organisk og betalt trafikk på nett. Bedrifter må slutte å sløse markedsbudsjett på ugjennomtenkt SEO og betalt webtrafikk.

Teknologien for å dra nytte av Big Data og marketing automation er allerede tilgjengelig. Ledere med evne og vilje til å ta i bruk denne teknologien i kombinasjon med produktinnovasjon har derfor en stor mulighet nå. 

Hva er den største feilen norske bedrifter gjør innen AdWords-annonsering?
– AdWords kan fungere som rakettdrivstoff for eksplosiv vekst i bedrifter. Det er likevel et fagfelt der praktisk erfaring slår teori. Å overlate betalt annonsering til uerfarne folk er å be om en dårligere ROI enn hva du bør ha. Det blir som å la pølseselgeren på hjørnet være eiendomsmegleren din. Han koster kanskje 100 kr timen, men når du senere ser at du tjente 1 million kroner mindre enn du burde ha gjort, ble det egentlig en svært kostbar timepris.

AdWords-kampanjer er på ingen måte «set and forget». De kan heller ikke forventes å være lønnsomme initielt. Jo større annonsebudsjett, desto mer kritisk er det å sikre at AdWords-kampanjene tas hånd om av fagspesialister. Jeg har hatt gleden av å juble sammen med kunder som har opplevd et økt netto overskudd på over 1 million kroner per år kun fra AdWords.

Samtidig kommer jeg stadig over innovative globale selskaper med store budsjetter som knapt bruker en krone på AdWords. Her ligger potensielle gullgruver med data som bare venter på å graves frem.

Hvordan kan en sikre maksimal verdi av sitt digitale markedsbudsjett?
– SEO, AdWords og sosiale medier danner grunnmuren i din digitale markedsføringsstrategi. Men de er kraftig begrenset uten en backend som bearbeider dine leads basert på deres individuelle status i kjøpsprosessen.

Planlegg en digital markedsstrategi der salg og marked jobber tett mot klart definerte mål. Bygg opp en teknisk plattform som støtter opp under denne. Det er her magien skal skje. Først når dette er på plass, gir det hensikt å planlegge og gjennomføre tiltak rundt SEO og betalt trafikk.

Når du først innser hvilke muligheter det gir å kunne nå rett person i målgruppen - med rett budskap - til rett tidspunkt i realtime, så får du fort hakeslepp over hvilke muligheter som oppstår.

Glem bare ikke at data er verdiløst frem til du sikrer løpende evaluering og optimalisering mot rette KPI’er.


Bør norske ledere satse på spesialister eller generalister i sine markedsavdelinger?
– Spesialistkompetanse koster, men vil lønne seg over tid. Her må ledere vurdere om det skal bygges opp interne team eller om bistand fra eksterne inbound marketing-byråer vil gi større gevinst på sikt. 

Gode dataanalytikere kan gi deg dybdekunnskap om målgruppes digitale adferd, samt hvilke triggere og tiltak som gir høyest avkastning. I dagens verden er de store datamengdene noe av utfordringen: Mange går seg vill i hvilke data og korrelasjoner som er verdt å følge med på.